p02

The transformation of the business park of energy grid company Alliander provides a strategy to revive seemingly outdated real estate: To umbrella several existing buildings with a roof, creating both extra indoor space, as well as a “greenhouse” which allows the office to obtain a positive energy balance.

p03

The buildings are then interconnected by walkways. Outfitting the walkways with features like a coffee bar, lounges and (flex) workstations makes the publicly accessible atrium the ultimate place for connection and the beating heart of the building. Up to 93 percent of all materials are part of a circular model: the building is actually a resources depot.

p04

Thanks to creative solutions from the entire consortium in collaboration with employees of Alliander, 80 percent of these resources are reclaimed materials. Moreover it is the first renovation to obtain a BREEAM-NL outstanding certificate. To house laboratories, workshops, technical training centres and offices, the existing building interiors were completely remodeled; with re-use of existing Casco elements, furniture and ceiling plates.

p05

source: http://www.fokkema-partners.nl/projects/chronological/all/liander/duiven

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s